2010-01-15

keskenycsőrű tűhal

Syngnathus typhle rondeleti De la Roche, 1809

Grasnadel (D), Mula (E), Siphonostome, vipère de mer, syngnathe, aiguille vésarde (F), Broad-nosed pipefish (GB), Pesce ago (I)

Felismerhető: hosszú, max. 35 cm-re megnövő, rendkívül vékony testű hal. Orra hosszú, széles, oldalról lapított, szája apró, csőszerű, úszói kisméretűek, alig észrevehetőek, a hasúszó hiányzik. A felnőtt egyedek színe szürkés-barna, a fiatalabb példányok ennél változatosabbak; a tengerfenéken elnyúlva leginkább elszáradó neptunfű-szálhoz hasonlítanak.

Összetéveszthető: a fiatal egyedek összetéveszthetőek a fiatal közönséges tűhallal (Syngnathus acus). Mint a Syngnathus typhle alfaja, könnyen összetéveszthető a biotópjában különböző, de azonos fajhoz tartozó egyedekkel is: Syngnathus typhle typhle (Linnaeus, 1758) - Atlanti-óceán, -- rotundatus - Atlanti-óceán északi vizei, -- argentatus - Fekete-tenger.

Előfordulás: Földközi-tenger, 2-30 m mélységben, homokos-iszapos, ritkábban algák borította sziklás tengerfenéken, szinte kizárólag neptunfűmezők közelében.

Táplálék: apró rákok, halivadékok etc. (zooplanktonok)

Szaporodás: váltivarú, ívása június-októberre esik. Az akár többórás násztánc után a hímek hasoldali költőtasakukban termékenyítik meg és keltik ki utódaikat. Az inkubáció kb. 3-4 hétig tart, a kikelt kb. 2-3 cm nagyságú ivadékok ekkor kiúsznak a védelmet nyújtó tasakból (ellentétben a csikóhalakkal, melyek kilövelik utódaikat).

Más: A kikelt ivadékoknak úszóhólyagjuk működéséhez feltétlenül szükséges a felszínre úszniuk, s lenyelniük egy apró légbuborékot. - A tűhalak kevésbé félénk, jól megfigyelhető / fényképezhető halak - feltéve, hogy sikerül észrevennünk őket. - A násztánc során a nőstények mérete és színezete (mely a domináns nőstényekre jellemző) dönt a hím választásában.

Olvasnivaló: Brehm

Nincsenek megjegyzések: