2010-12-04

közönséges lanthal

Callionymus lyra Linnaeus, 1758

Gestreifter Leierfisch (D), Drago, dragoncillo, primita (E), Dragonnet (lyre), callionyme (lyre) (F), Common dragonet (GB), Cuccuma stizziata, pisci diavulu, sciorge, testuggine (I)

Felismerhető: hosszúkás, 20-30 cm nagyságú, pikkelyek nélküli test és háromszög alakú fej jellemzi. Szemei a fejtetőn találhatóak és felfelé irányulnak. Két hátúszója van, az első a nőstényeknél és a fiatal egyedeknél rövid, háromszög alakú, a hímek esetében hosszabb. A hímek második hátúszója sárgás, csillogó kék foltokkal megszórt. Alapszíne barnás, a nőstényeknél apró fekete foltokkal tarkított, a hímek testén és úszóin kékes sávok figyelhetőek meg.

Összetéveszthető: Callyonimus maculatus - a hímek esetében a megkülönböztetés könnyebb, ez utóbbi lanthalat az oldalán két sávban végighúzódó és a második hátúszón jól látható fekete foltok jelenléte különbözteti meg a közönséges lanthaltól.

Előfordulás: Atlanti-óceán keleti partjai (Norvégia déli partjaitól Mauritániáig), Földközi-tenger, Fekete-temger nyugati vizei, Balti-tenger, sekély partmenti vizektől egészen 400 méterig, homokos aljzat közelében.

Táplálék: apró puhatestűek.

Szaporodás: váltivarú. Az ívás február-augusztusra (Atlanti-óceán északi részein április-augusztusra) esik. Az ikrák és a lárvák pelágikusak.

Más: A hímek agressszívan védik területüket.

Nincsenek megjegyzések: