2009-12-14

gorgófő kígyókarú csillag

Astrospartus mediterraneus (Risso, 1826)

Gorgonenhaupt (D), Gorgonocefalo (E), Gorgonocéphale, tête de méduse (F), Gorgon’s head, basket star (GB), Gorgonodefalo (I), Medusahoofd (NL)

Felismerhető: jellegzetes formájú, világosszürke kígyókarú csillag. Tíz (5x2) mozgékony karja gyakran összegabalyodott, 6-20 cm átmérőjű pamutgomolyagra emlékeztet - kinyílva átmérője a 80 cm-t is elérheti. Csillagformájú központi testkorongja 5-8 cm átmérőjű.

Összetéveszhető: --

Előfordulás: Földközi-tenger keleti vizei, 50 (ritkán 30)-800 m mélységben, gyakran Eunicella sp., Paramuricea clavata ágaira, vagy szivacsokra kapaszkodva, ritkábban homokos-iszapos tengerfenéken.

Táplálék: organikus maradványok, planktonok, melyeket nyitott karjaival szűr ki a vízből. A karok rögzítik táplálékát, de nem viszik azonnal a szájnyíláshoz - általában megvárja a vadászat végét, s egyszerre fogyasztja el a kiszűrt részeket.

Szaporodás: váltivarú, a megtermékenyítés nyíltvízi, a kikelt ivadékok pelágikusak.

Más: éjjelente az áramlatra merőlegesen kinyílik, s noha szemei nincsenek, érzékeny a fényre, és ha megvilágítjuk, összegömbölyödik. Mivel sérülékeny és ritka, jobb nem megzavarni / világítani - gyengébb fénynél jobban megfigyelhető.

Nincsenek megjegyzések: