2009-03-19

fehér legyezőkorall

Eunicella singularis (Esper, 1791)
Tudományos név eredete: Eunicella (gör) - mitológia; Euniké, a néreidák egyike; singularis (lat) - egyes, egyedülálló

Weisse Fächerkoralle (D), Gorgonia blanca (E), Gorgone blanche (F), White gorgonian (GB), Gorgonia bianca (I),

Felismerhető: váza fehéres színű, legtöbbször vertikális ágai relatíve hosszúak, gyakran párhuzamosak, a szarukorallfajokhoz képest kevesebb elágazással. Magassága 30-70 cm között változik, összátmérője 10-30 cm közötti. A vázat nem túl feltűnő dudorok borítják: a 3-5 mm nagyságú polipok ide húzódnak vissza. A polipok áttetszőek, zöldes-sárgás-barnás árnyalattal - színüket a velük szimbiózisban élő algáknak köszönhetik.

Összetéveszthető: tengeri legyező (Eunicella verrucosa) - e gorgónia lehet fehér színű, de a polipjait rejtő dudorok jobban kiemelkednek, és ágai durvább tapintásúak. Biotópjuk megegyezik, de ez utóbbi kevésbé fényigényes, ezért nagyobb mélységben (akár 200 m-ig is) előfordulhat.

Előfordulás: Földközi-tenger, 10-60 m mélységben, sziklás, lerakódással teli, kevésbé lejtős, napfényes tengerfenéken - gyakran találkozhatunk vele iszapos-homokos tengerfenéki részeken, ahol egy megfelelő méretű kődarab elég ahhoz, hogy rögzítse magát.

Iáplálék: lebegő organikus részek, planktonok. A kolónia mindegyik tagja részesül a szerencsésebb polipok zsákmányából. Fontos táplálékkiegészítő forrás a vele szimbiózisban élő Symbiodinium microadriaticum fajba tartózó egysejtű algák (lsd. Zooxanthella) fotoszintézise.

Szaporodás: váltivarú. A megtermékenyítés helye a nőstény űrbele. A kikelt lárva planula-stádiumában rózsaszínes, 2-3 mm nagyságú, lapos korong alakú - június-július környékén hagyja el a nőstény testét, és max. 1 hónap nyíltvízi élet után megfelelő környezetben rögzül, hogy új kolóniát képezzen. Rögzülés után nőnek ki a karjai, és kialakul az űrbél. E kezdeti polip jelenti a kolónia alapjait, s az ágak kifejlődésével lehetőséget teremt a többi polip kialakulásához. Hatvanezer planulából kb. egy éri meg az első évet; évente kb. 1-5 cm.t nő, és valószínűleg 25 évnél tovább élhet.

Más: Az egysejtű algákkal való szimbiózis a társbérlet másik előnye, hogy megkötik a korall számára a vízben oldott kálciumot. - Kevésbé hasznos némely tengeri herkentyű azon szokása, hogy ágaira kapaszkodva növelje zsákmányszerzési esélyeit, így pl. egyes zsákállatok (pl. Clavelina dellavallei), férgek (pl. Filograna implexa vagy Salmacina dysteri). - Más gorgonokhoz hasonlóan csigák áldozatul eshet, pl. Marionia blainvillea vagy ritkábban Tritonia nilsodhneri /+/. A földközi-tengeri tojáscsiga (Neosimnia spelta) nem csak tápláléknak, de bölcsődének is tekinti a fehér legyezőkorallt.

Nincsenek megjegyzések: