2010-10-22

gavallérhal

Symphodus mediterraneus (Linnaeus, 1758)

Mittelmeerlippfisch (D), Vaqueta (E), Crénilabre méditerranéen (F),Axillary wrasse (GB), Tordo rosso (I)

Felismerhető: max. 18 cm-re megnővő, vörösesbarna, hosszúkás ajakoshal, a farokúszó előtt és a mellúszó alatt sötét folttal. A hímeknél ez utóbbit sárga csík szegélyezi, és íváskor a test felső részén kék pontokból összeálló csíkozás jelenik meg.

Összetéveszthető: Symphodus cinereus - mellúszó alatti folt hiányzik, a farokúszó előtti folt lentebb helyezkedik el. Adriai ajakoshal (Symphodus ocellatus) a farokúszó előtti folt középre esik és kisebb, s a másik a kopoltyúfedőn látható.

Előfordulás: Földközi-tenger, Talanti-óceán keleti partjai (Portugál-Marokkó), sziklás vagy neptunfüves tengerfenék közelében, leginkább 20, ritkán akár 70 m mélységig.

Táplálék: csőférgek, tengeri sünök, kagylók, csigák...

Szaporodás:szukcesszív protogin (proterogin) hermafrodita; a nőstények kb. két éves korban válnak ivaréretté, a következő évben nemet váltanak. Az ívás május és augusztus között zajlik le, a hímek algákból építenek fészket.

Más: a nagytestű, területüket agresszíven védő hímek mellett megfigyelhetünk apróbb termetű, színükben inkébb a nőstényekre hasonlító hímeket is (sneakers), akik a domináns hímek figyelmét kijátszva a már a fészekbe rakott ikrákat termékenyítik meg.

Nincsenek megjegyzések: