2010-10-12

*törékeny csőféreg

Salmacina sp.

Salmacina (E), Salmacine (F), Sagebrush tube worm, salmacina (GB), Filigrana di mare (I )

Felismerhető: A soksertéjűek osztályába tartozó, fehéres, rendkívül törékeny, vékony mészcsövecskében lakó gyűrűsféreg. A csőből nyugalmi állapotban kitüremkedő apró koszorúk alig kivehetőek, tövüknél gyakran pirosas színűek. Kolóniát alkot, amely akár 30 cm átmérőjű is lehet. A csövecskék 3-5 cm hosszúak és 0,5 cm átmérőjűek. Az operculum hiányzik. A színtelen, tövénél pirosas tapogatókoszorú két lebenyből áll, melyeken 4-4 kopoltyúfonál figyelhető meg.

Összetéveszthető: a két Salmacina-t, Salmacina incrustans Claparède, 1870 és Salmacina dysteri (Huxley, 1855) szabad szemmel lehetetlen megkülönböztetni a Filograna implexa Berkeley, 1835 -tól (ez utóbbinál jelen van a másik kettőnél hiányzó operculum).

Előfordulás: kozmopolita, 5-600 m mélységben, erős áramlatoktól, hullámveréstől védett részeken az aljzattól eltávolodva, sziklafalakon, barlangokban vagy vörös szarukorallokra (Paramuricea clavata) rögzülve.

Táplálék: a tengervízből kiszűrt organikus anyagok, planktonok etc.

Szaporodás: ivarosan - hímnős, egész évben, de leginkább tavasszal-nyáron, a tojások kikelésig valószínűleg a lakócsőben maradnak ; vagy ivartalanul - leválással.

Más: Az elsők között kolonizálja a tengerfenékre süllyedt roncsokat. - Rendkívül törékeny, akár érintéstől is sérülhet.

Nincsenek megjegyzések: