2010-10-17

telepes zsákállat

©photo Peter Wirtz
Cystodytes dellechiajei (Della Valle, 1877)

Koloniebildende Seecheide (D), Ascidia colonial (E), Ascidie coloniale (F), Colonial ascidian, colonial seasquirt (GB), Tunicato (I)

Felismerhető: 10 cm-nél kisebb, 5-20 mm vastagságú kolóniákat alkotó, változatos (lila, kék, zöld, barna, narancssárga) színű, az aljzatot bevonó telepes zsákállat. Első ránézésre a kéregszivacsokra hasonlít, tapintásra puha. A ki- és bevezetőnyílások a telep felszínére nyílnak, nehezen észrevehetőek. A zoidok alig kivehetőek, a közös kivezetőnyílás körül helyezkednek el. A zoid-csoportok között sima, a köpeny alkotta zónákat figyelhetünk meg. A zoidok két jól elkülöníthető részre oszthatóak: torax (a ki- és bevezetőnyílás és a kopoltyúkosár) illetve gyomor és a bélcső. A gyomrot váztűk veszik körül, s veszély esetén az állat ide húzódik vissza. E váztűk néha fehér pontok formájában a felszínen is megfigyelhetőek.

Összetéveszthető: több morfotípusa van, melyek színben, a másodlagos metabolitok összetételében, a mész váztűk tulajdonságaiban jelentősen eltérhetnek. A Földközi-tengerben beazonosítása könnyebb (a kéregszivacsokkal ellentétben érintésre összehúzódik), az Indiai-óceánban több zsákállat, az Eudistoma (- reginum,- hospitale) és Cystodytes (- violatinctus, - multipapillatum, -aucklandidus) is hasonlít rá.

Előfordulás: kozmopolita, a melegebb hőmérsékletet kedveli, sekély vizektől egészen nagy mélységig előfordulhat (ismert legmélyebb előfordulás: 735 m), kemény, árnyékos aljzaton rögzülve.

Táplálék: mikrofág, a tengervízből szűri ki táplálékát, az állati és növényi mikroorganizmusokat.

Szaporodás: ivaros (hímnős, belső megtermékenyítéssel) és ivartalan (bimbózással) váltakozása.

Más: több védekezési módszerrel is bír: fizikai (tunika keménysége, ellenállóképessége) és kémiai (másodlagos metabolitok alkalmazása, mint pl. ascididemin, vanadium, PH érték 1 alatt). - A Földközi-tengerben főbb ragadozói a kővájó tengeri sün (Paracentrotus lividus) és a csupaszkopoltyús csigák (pl. égszínkék csillagcsiga (Hypselodoris orsinii)). - Gyógyszeripari kutatások tárgya: pl. cystodamine, ascididemine.
Olvasnivaló: Brehm

Nincsenek megjegyzések: