2011-01-20

közönséges menola

©photo Robert Patzner
Spicara maena (Linnaeus, 1758)

Laxierfish (D), Chucla, mena, mendola (E), Mendole (F), Big picarel, blotched picarel (GB), Menola (I), Laxeervis (N)

Felismerhető: kékes-zoldes hátú, oldalán szögletes fekete foltot viselő nyíltvízi halfajta. Átlagos nagysága 12-20 cm, de a kifejlett hímek elérhetik a 25 cm-t is. Azonosítását nehezíti, hogy színe kortól, nemtől és környezettől függően változhat.

Összetéveszthető: Spicara smaris - háta barnás-sárgás, feje kisebb.

Előfordulás: Atlanti-óceán keleti partjai (Marokkó - Portugália), Földközi-tenger, esetenként Fekete-tenger, általában hasonló korú egyedek alkotta rajokban, gyakran más fajokkal keveredve (barna korallsügérek, nagyszemű durbincsok), legtöbbször 5-30, de akár 200 m mélységig is. Nyaranta a partközeli vizeket kedvelik.

Táplálék: napközben planktonokkal, az este közeledtével az aljzaton élő rákokkal, kagylókkal táplálkozik. Ritkán növényeket is fogyaszt.

Szaporodás: szukcessszív hermafrodita, kezdetben nőstény, majd két éves kora után hím. Az ívás nyárra-őszre esik, sekély vízben. Ikráit a hímek által előkészített mélyedésekbe helyezi, a védelemről és a levegőztetésről szintén a hímek gondoskodnak.

Más: éjjelente mozdulatlanul pihen az aljzaton, négszögletes foltja kevésbé vagy egyáltalán nem látható, a kopoltyúfedőn és a fejen kékes sávok jelenhetnek meg.

Nincsenek megjegyzések: