2008-12-09

barna korallsügér

© photo
Chromis chromis (Linnaeus, 1758)
Mönchsfisch, Rabenfisch (D), Castañuela, Castagnara, Negrita, Soldado (E), Castagnole, Castagnole noire, Petite castagnole, Demoiselle bleue (F) Damselfish, Blue Damselfish (GB-US), Castagnola, Fabretto, Guarraciono nero (I), Zwaluwstaartvis, Monnikisvis (NL)

Felismerhető: átlagos mérete 10-12 cm, színe felnőtt egyedeknél sötétszürke, úszók végén kékes árnyalattal; az ifjoncok kobaltkékek. A farokúszó fecskefarok formájú.

Összetéveszthető: A Mediterrán-tengerben a szent sügér (Anthias anthias) a megjelenésében legközelebb álló hal, de színe élénkpiros, teste kevésbé masszív. Az Atlanti-óceánban: ún. damselfishes, Chromis limbata (Valenciennes, 1833); Chromis cadenati Whitley, 1951; Chromis lubbocki Edwards, 1986; Chromis multilineata (Guichenot, 1853). A barna korallsügért néha összekeverik a barátsügérrel (chromis viridis), noha az kisebb (8 cm), mint a chromis chromis, almazöld-kék színű, élőhelye a Vörös-tenger és az Indo-Csendes-óceán.

Előfordulás: Mediterrán-tenger, Portugáliától Gabonig Atlanti-óceán keleti partjai, 0-50 méteres mélységben. Meleg évszakban partközelben találhatjuk őket, sziklás vagy neptun fűvel fedett területeken. A hideg beköszöntével mélyebbre húzódnak, ahol a hőmérséklet több, mint 13°C.

Táplálék: planktonok, tengerfenéki apró élőlények.

Szaporodás: nyáron. Ikráit homokos vagy sziklás fenéken rakja, a fészket, melyet a hím őriz, a ragadós szálak teszik jellegzetessé.

Megközelíthető: könnyen, PMT/snorkeling is.

Nincsenek megjegyzések: