2008-12-10

szivárványhal

Coris julis (Linnaeus, 1758)

Meerjunker (D), Doncella (E), Girelle, Demoiselle, girelle royale /hím/, righjina, donzella /Korzika/ (FR) Mediterranean rainbow wrasse (GB), Donzella (I)

Felismerhető: max. 25 cm nagyságúra nő; a nőstény háta barna, teste közepén és hasán fehér, közte sárga csík, kopoltyúnyílásánál csillogó kékesfekete folt. A hím kékeszöld hátú, teste közepén narancssárga csík, fekete folttal, hasa fehér. Hátúszója kiemelkedő részén piros-türkiz övezte fekete folt.

Összetéveszthető: pávahallal (Thalassoma pavo), ami elég meglepő, hisz eltérő színezésű. Az ifjoncok zöldek, fekete folttal a hátukon, a nőstények elvesztik a foltot, a hímek piros-kékek a kopoltyúnyílás mögött.

Előfordulás: Mediterrán-tenger, Atlanti-óceán keleti partvidéke; sziklás, neptunfű borította partközeli szakaszok, 1-100 m mélységben.

Táplálék: húsevő; apró rákokat, csigákat, kagylókat, tengeri sünöket fogyaszt.

Szaporodás: a szivárványhal (nem szükségszerű) protogin (proterogin) hermafrodita, egyedei vagy hímek, vagy nőstények, s az idősebb nőstények átalakulhatnak hímmé (szuperhím) - a nagytermetűek (>18cm) mind hímek. Egyéves korukban válnak ivaréretté, a párzási időszak április-szeptember közé esik.

Megközelíthető: könnyen, PMT/snorkeling is. Merüléskor kiváncsiak, elég megkaparni a sziklákat, s pillanatok alatt egy egész raj veszi körül a felkavart üledéket.

Más: a fiatal egyedek néha megtisztítják a nagyobb halakat. Éjjel és vész esetén, illetve télen, ha a víz hőmérséklete túl alacsony, a homokba bújnak.

Olvasnivaló: Brehm

Nincsenek megjegyzések: