2009-05-20

fátyolrózsa

Alicia mirabilis Johnson, 1861
Tudományos név eredete: mirabilis (lat) -csodálatos.

Wunder Anemone (D), Anémone alicie, alicia (F), Berried anemone (GB), Attinia alice (I)

Felismerhető: tapogatói nappal visszahúzódnak, éjjel kibomlik s teljes pompájában megfigyelhető: 40 cm hosszúra is megnövő testét aranyszínű dudorok borítják, tapogatói áttetszőek.

Összetéveszthető: Alicia rhadina - ez utóbbi csendes-óceáni, méretre kisebb.

Előfordulás: Földközi-tenger, Vörös-tenger... korallzátonyokon vagy sziklás tengerfenéken, kb. 40 m mélységig. Fiatal egyedekkel találkozhatunk neptunfüves területeken is.

Táplálék: táplálékát mérgező tapogatóival bénítja el és ugyanezek segítségével a szájnyílásához viszi. Emésztés után az ürülék s a meg nem emésztett részek ugyanezen a nyíláson át távozik.

Szaporodás: váltivarú, külső megtermékenyítéssel. A frissen kikelt planula-lárva néhány óráig-napig úszni képes, majd a tengerfenékre süllyed, ahol megfelelő talajra lelve rögzül és polippá alakul. Ivartalanul: anyaállatról lefűződő, azzal azonos új egyedek.

Más: Csípése rendkívül fájdalmas. - A sérült individuumok képesek regenerálódni. - Néha a kifejlett egyedek elszakadnak a tengerfenéktől, s a vízalatti áramlatokra hagyatkozva élőhelyet változtatnak - arra jelenleg nincs válasz, hogy mi a helyváltoztatás kiváltó oka.

Nincsenek megjegyzések: