2009-01-31

csöves tengeri uborka

Holothuria tubulosa Gmelin, 1790
Tudományos név eredete: holothourion (gör) Arisztotelész homályos leírása egy, a szivacsokhoz hasonló, növényszerű, de nem rögzült tengeri állatról; tubulosa (lat) - csövecske

Seewalze, Seegurke, Röhrenholothurie (D), Cohombro de mar pardo (E), Concombre de mer (F), Sea Cucumber, cotton-spinner (GB), Cucumero de mar (I)

Felismerhető: Barnás színű, néha zöldes-lilás árnyalatú, 20-40 cm nagyságúra megnövő (átmérője max. 6 cm), uborkaszerű tüskésbőrű. Száj- és végbélnyílása teste ellentétes végén található. Nincs szilárd váza. Testét lágy, tüskés bőr borítja - a tüskék színe sötét, sohasem fehér. Hasi oldalán három sor ambulakrális láb (podias) található, melyek segítségével képes a helyváltoztatásra. Önvédelemként bőrén keresztül holothurin tartalmú mérget választ ki.

Összetéveszthető: (fekete) tengeri uborka (Holothuria forskali Chiaje 1841) - színe változó, világosbarnán át a feketéig, hasi oldala világosabb, testén kevesebb tüske, színük fehér, védekezéskor végbélnyílásán ragadós szálakat bocsát ki (Cuvier-csövek)

Előfordulás: Atlanti-óceán délkeleti partjai, Földközi-tenger, homokos vagy szerves törmelékben gazdag aljzaton. A fiatalabb egyedek inkább a neptunfüves-moszatos sekély vizeket kedvelik, az idősebb példányok gyakrabban választják a mélyebb, homokos-törmelékes tengerfenéket, kb. 100 m mélységig.

Táplálék: detritus-fogyasztók, a szájnyílást körülvevő tapogatókkal gyűjtik ösze a szerves törmeléket az aljzatról. Az elnyelt homokos törmelékből kiválasztják a tápanyagban gazdag részeket, a homokot a végbélnyíláson át lökik ki. Egy megtermett példány akár évi húsz kg homokot is megszűrhet.

Szaporodás: Váltivarúak, szaporodásuk augusztusra esik, ekkor bocsájtják ki a gamétákat, amik a nyílt vízben termékenyülnek meg.

Más: A tengeri uborkák teste ad otthont a hegyes bujkálóhal-nak (Carapus acus) (Brünnich 1768) - A kiválasztott hemolitikus hatású holothurin A és B potenciális ragadozói jórésze számára fogyasztásra alkalmatlanná teszi. Támadás esetén képes magát kettéosztani (autotómia), s így a bőrében tárolt holothurin azonnal a vízbe kerül. - A hagyományos kínai/ázsiai orvoslás többféle jótékony hatást tulajdonít a szárított tengeri uborka-készítményeknek (trepang). Doppingszerként is használatos.

Olvasnivaló: Brehm1 ill Brehm2

Nincsenek megjegyzések: